Vindecare emoțională

Vindecare emoțională

Situațiile de criză ne iau mereu prin surprindere. Nimeni nu este pregătit pe deplin pentru a le confrunta, de aceea oamenii aleg să fugă, să se opună senzațiilor emoționale neplăcute.

Depinde foarte mult de atitudinea noastră față de criza emoțională. Dacă nu le admitem să le avem, să le trăim, noi vom fi și mai mult copleșiți emoțional, iar dacă le acceptăm ca ceva firesc, ele nu vor avea tensiune mare asupra psihicului nostru. Este important cum trăim aceste stări emoționale, le negăm sau le acceptăm. Uneori dorința de a controla emoțiile, de a fi calm, nu corespunde cu reacțiile noastre (ne stresăm, ne îngrijorăm de ce va urma) și atunci are lor efect invers a stării noastre, provocăm alte senzații (dureri de cap, stomac, burtă, tremur, transpirație).

Nu grabim procesele.

     Mintea are nevoie de spațiu și timp pentru a reflecta cu lucrurile care ni-se întîmplă și nu identificăm soluții aici și acum sub influența emoțiilor.

     Un alt aspect pentru a scădea tensiunea acestor stări emoționale, este comunicarea. Unii nu comunică  pentru a nu părea vulnerabili, nu cred că vor fi înțeleși corect. În acest caz începe prin a păstra rutina și a interacționa cu noi insăși. După ce ai verbalizat cu tine insuți, caută suport emoțional pentru o ghidare corectă a gîndurilor și trăirilor tale.

     A vorbi este procesul de vintelare emoțională.

     A vorbi, a te auzi pe sine este deja jumătate de problemă rezolvată. Nu-ți fie frică să te expui, să retrăești încă odată acele emoții, stări. Dă-ți voie să fii trist, vulnerabil, dar ridicăte emoțional deasupra  acestor stări.

      Nu se rezolvă problema, tot rămîi trist, dar ești în regulă cu această tristețe, o accepți și o primești ca parte din tine.

     Cel mai important este atitudinea deschisă, flexibilă, nu merge pe convingeri rigide, alege preferințele și așa te vei adapta mai ușor situațiilor.

     Suferința prelungită este refuzul schimbarilor (valorile, convingerile, atitudinea în viață și comportament).

 Ce este important să înțelegi…
  • Observă ce te împedică să observi realitatea ce se întîmplă în fața ta (notează pe hîrtie).
  • Care este atitudinea ta rigidă care te limitează să gasești soluții potrivite?(notează)
  • Identifică gindurile pe care le auzi cel mai frecvent în mintea ta (notează).
  • Fa curațenie în mintea ta. Renunță la a mai acorda atenție gîndurilor descurajatoare. Ele îți iau din energie și starea de bine, fără a-ți aduce vre-un beneficiu. Respingele printr-un simplu „NU” rostit către tine, respiră adînc pentru a-ți ancora atenția și concentrează-te apoi pe un gînd nou, obiectiv nou sau o experiență diferită, care să-ți insufle o stare de siguranță, incredere și liniște.
  • Renunță, totodată la teama de ceea ce vor spune alții despre tine cînd alegi să renunți la credințe și idei percepute ca fiind cool/ sau importante pentru alții.
  • Nu-ți nega fricile, acceptă-le și conștientizează-le, pentru că ele îți deschid posibilitatea de a le depăși.
  • Indiferent de situație nu-ți bloca emoțiile. Emoțiile sunt pentru a fi trăite, exprimate și nicidecum blocate. Odată cu blocarea acestor emoții  blochezi sistemul energetic al corpului și funcționalitatea inimii, creînd practic condiții optime pentru apariția bolilor psihosomatice.

Raspunde-ți ție : Esti conectat cu tine, îți respecți convingerea ta sau a altuia?

 Tot de ce ai nevoie esți tu, regasește-te, vorbește-ți cu blîndețe cu empatie, cu dragoste,  IUBEȘTE-TE.

Scroll to Top