Psiholog cu tine însuți

Psiholog cu tine însuți

Simți că totul se prabușește peste tine, noaptea sa transformat într-un spațiu de  refugiu, dimineata devine grea și îți provoacă reacții bilogice în corp (disconfort la stomac, amețeli, dureri de cap și chiar noduri în git). Vrei sa dormi continuu, nu ești pregătit emoțional să începi ziua de activitate. Refuzi sa raspunzi la telefon, eviți eșirile și renunți la petreceri. Te judeci și totodata te justifici. Toate acestea îți pune creierul în regim pasiv.

Creierul nostru activeaza in doua regimuri:
  1. Regimul de focusare.  Creierului îi place cel mai mult să lucreze pe regimul de focusare (atenție asupra unui obiect real sau ideal, eveniment, imagine, raționament). Exemplu: un elefant in parcarea de la supermarket, 100 % o sa vă atragă atenți la el.
  2. Regimul pasiv (atunci cind citim o carte dar dupa ce inchidem, uitam ultima pagina citita), gindurile noastre au fost abstractizate.

Cu cît mai mult creierul nostru se afla în regim pasiv cu atît mai mult suntem predispuși spre depresie, anxietate, neliniște, dificit de atenție, memorie slabă.

Indiferent care este cauza acetor rani ascunse, stari depesive, senzații, conecteza-te cu tine, prin cîteva tehnici ce te vor echilibra emoțional. Avem nevoie să îi aducem creierului nostru energie.

Primul pas, învățăm să repirăm corect/ conștient (respirația diafragmatică- abdominală- transmitem mesaj corpului nostru că totul e ok ).

  • Inspiră – respiră lent si profund pe parcursul a 3-4 secunde / durata de 5 minute.

Pasul doi aplicam tehnici de focusare / mindfulness (antrenează mintea să fie prezentă, atentă, concentrată pe “AICI și ACUM”).

Prima tehnică:  5 -3- 2
  • 5 oameni. Dimineața cînd va treziți gîndiți-vă la 5 oameni la care vreți să le mulțumiți pentru ceva, pînă a vă ridica din pat. (Încercați acum, închideți ochii, gîndiți-vă la prima persoană cărui vreți să-i multumiți, gindiți-vă cum a intrat in viața voastră această persoană și multumiții. Acum a doua persoană, imaginați-vă ca priviți în ochii lui/ei, vedeți culoarea ochilor  lui/ei, în gind spunetii multumesc. A treia persoană, duceți-vă la prima amintire cu el și mulțumiții. A patra persoană, imaginați-vă că este foarte fericit/ă indiferent unde este, mulțumiții. Duceți-vă în trecutul vostru la virsta de 8 ani, amintiți-vă de coafura voastra și multumiți-vă vouă la virsta de 8 ani. Gîndiți-vă la o personă pe care ați iubit-o tare dar nu mai este cu voi, în imaginație imbrățișați această persoană, in liniște mulțumiții. Cînd sunte-ți pregătit deschideți ochii ). Aceasta ne demonstrează cit de mult înseamnă oamenii apropiați în viata noastra emoțională. Apropierea de cei dragi ne aduce cea mai multă liniste, confort  și fericire.
  • 3 minute. Dimineata cind mergeti la scoala, universitate, serviciu acordati 3 minute colegilor vostri in asa fel ca si cum nu v-ati fi vazut cu ei de foarte mult timp si vre-ti sa aflati cit mai multe despre ei. Uitati toate neajunsurile acestor oameni macar pentru 3 minute. Dați mai mult interes intereselor lor. Valorificațile personalitatea lor.
  • 2 secunde. Inainte de a ne face o concluzie, parere despre anumite persoane, timp de doua secunde urații acestei persoane toate cele bune, doar în situații sigure  si nu in situati ce va pune in pericol.
A doua tehnică: 5, 4, 3, 2, 1

Stai nemișcat și comod pe scaun timp de 2 minute și observă:

5 lucruri pe care le vezi

4  sunete ( ce auzi?)

3   senzații fizice

2  mirosuri

1  senzații gustative

Atunci cînd apare ceva în corp, e bine să ne oprim și să ne întrebăm : “De unde a apărut acest disconfort”? Din cauza cărei supărări sau neînțelegeri? Important e să nu o facem agitat sau supărat pe noi înșine, ci în modul cum ne-am adresa unui copil speriat și îndurerat – liniștit și înțelegător.

Recunoașterea unei probleme nu este o slăbiciune, ci un semn de conștientizare și putere. Daca aveti nevoie de ajutor psiho-emoțional, apelați la specialist, la o consiliere psihologică.

 

 

 

Scroll to Top